זה מפחיד מאד.
העוצמות האלה כלכך מסקרנות אבל מצד שני גם מטילות אימה.
אי אפשר לנתק את אסון צפית מהמילה שיטפון.
הייתי מדריך מכינה באותה העת, בפארן בערבה. זה התחיל כיום חג, יצאנו כולנו מחוץ למושב. אנשי הערבה שחיים חיים שלמים במדבר הצחיח, מיחסים ליום הזה מעמד של חג. הטנדרים החקלאיים פורקים ציוד ויוצאים לפקוד את שבילי הנחלים. הם מאד זהירים, אבל ההתרגשות ניכרת. לכל מושב יש מספר נקודות בהן מתקבצים התושבים וחוגגים ביחד. לראות את הטבע בפעולה ואת הקהילה הצוהלת זה מחזה מרהיב!
מפלי ארנון, מטר מהכביש
כשחזרנו למכינה מחגיגות השיטפון התחילו שמועות להגיע אלינו לסוף המדבר. עד שהגיע דיווח מהימן, חוסר הודאות מורט עצבים ניסינו להתחזק ביחד, החניכים שחבריהם היו באסון ואנחנו שניסינו להכיל ולהרגיע. כשהגיע הדיווח נשברנו כולנו. מוכי הלם וכעס גדול.
כעס על האדם הקטן שחשב שהוא יותר גדול וחזק מהטבע. אדם קטן שחשב שהגורל יעמוד מלכת בזמן שהוא לוקח סיכונים חסרי הגיון.
הימים עברו, זה פצע שלעולם לא יגליד. זוכרים את 9 הנערות והנער שנפרדו מאיתנו בטרם עת.
כולנו (עם ישראל), עכשיו תופסים אחרת את השיטפון. מצד אחד מפחדים ונזהרים הרבה יותר. מצד שני סקרנים. שניהם חשובים. הדבר הכי חשוב במערכת היחסים שבין אדם לטבע (בעיני) זו ההיכרות. היכרות בין האדם לטבע. זה קשור לשיטפונות, אבל קשור גם ללא לטייל בעומס חום, או לא לעשות דברים שיפגעו במאזן בעלי החיים, זה יכול להתבטא בלחקור את מסלול הטיול לפני שיוצאים לדרך וכן הלאה וכן הלאה. ככל שתכיר/י יותר, כך מרחב הפעולה הבטוח שלך גדל. מי מחליט כמה אדם מכיר? כל אחד ידע להעיד, הצניעות הכרחית- היא זו שתמנע את האסון הבא.
תפעילו רמקולים, תקשיבו להתרגשות הזו (לזרימה)
בפוסט הזה אני רוצה להכיר לכם קצת את נושא השיטפונות ולכוון אתכם למקומות יפים ובטוחים.
נתחיל ברקע:
1. הכל עניין של אגני ניקוז. האדמה המידברית, לרוב, היא אדמת לס. היא נאטמת כשפוגשת מים, לכן אחרי שהיא נרטבת קצת המים לא מחלחלים- אלא זורמים במדרונות ההרים אל אפיקי הנחלים. כל נחל מתנקז לנחל גדול יותר, עד שהגדול ביותר מתנקז לאחד הימים שיש לנו בארץ.
לדוגמה, נחל רמון מנקז את כל הגשמים שיורדים במכתש רמון. נחל רמון מתנקז בעצמו לנחל נקרות שהוא גדול יותר ומתנקזים אליו עוד נחלים, נחל נקרות מתנקז לנחל ערבה והוא נשפך לים המלח.
למה נתתי את ההסבר המפורט הזה? כי הנחלים השוטפים מזרימים מים שירדו באזורים רחוקים (לפעמים רחוקים מאד)! צריך לדעת את זה כדי להערך בהתאם. לחצו כאן >>למפת ניקוז נחלים כלל ארצית< ולקבל מושג נוסף.
2. ככה נוכל לדעת איפה עתיד השיטפון לעבור!
נפתח את המכ"ם הגשם (מפת עננים וגשם מעודכנת בזמן אמת) ותחזית אינטרנטית רגילה (אני ממליץ על yahoo weather), ונבדוק איפה יורד גשם- אם יורד גשם בירושלים או בחברון?
עכשיו, אחרי ההסברים שנתתי, זה נשמע קצת מצחיק לשבת בנחל אוג ולחכות לשיטפון למרות שהגשם יורד בחברון והמים יזרמו בכלל בנחלים אחרים, לא?
3. המים תמיד יורדים למטה. כמובן! לכן חשוב מאד להזהר מאפיקי הנחל. השיטפון שיבוא, ישטוף בתוך הנחל במלוא העוצמה. לכן השאיפה שלנו תהיה לראות את השיטפון ממקום גבוה.
4. חשוב לחשוב גם על איך חוזרים. המים סוחפים איתם הרבה חול ואבנים שעולים וחוסמים את התנועה. אם אתם יודעים או לא, תמיד אחרי השיטפונות כביש 90 נחסם בכמה נקודות בעקבות הסחף. לפחות בהתחלה כדאי ללכת למקומות שקרובים לכבישים הראשיים שמתחברים לכביש 90- כביש 1 בצפון ים המלח, כביש 31 באיזור המלונות, כביש 25 בצומת הערבה. כביש 40 ממצפה רמון וצפונה לרוב יהיה נגיש בעת שיטפונות.
מפת נחלים במדבר יהודה
ועכשיו להמלצות!
לחצו על הכותרות כדי לפתוח את הוויז.
א. הגשר של נחל אוג. בכביש 1 נכנסים בנבי מוסא עד הגשר. לעמוד על הגשר ולראות את השיטפון זה בטיחותי ומרשים מאד.
ב. גשר נחל פרת. קצת אחרי הישוב אלון שבמורדות כביש 1 אפשר להגיע לגשר שמעל הנחל. יפייפה.
ג. עין בוקק. דרום ים המלח, למגיעים דרך ערד (כביש 31). מחנים את הרכב בעין בוקק, והולכים קצת ברגל. עולים על השביל האדום ומתחברים לשחור עד שמגיעים לנחל (שוב- לא נכנסים לנחל!).
ד. המרפסת של צין. נחל צין במלוא הדרו! נכנסים לנחל אביה לכיוון מערב על הסימון הכחול. השביל עביר ברובו גם לרכב פרייבט. במפה המצורפת יש גם מיקום החניה לפרייבטים. אחרי החניה יש הליכה של כ800 מטרים.
ה. עין מעריף. מרפסת למפל אדיר בנחל עבדת. נגישה בפרייבט עד המרפסת. העמוסה וההומה מכל תצפיות השיטפון, אבל גם מרשימה מאד!
ו. נחל פארן. הפארן הוא הארוך בנחלי הארץ. הוא מתחיל בסיני (!) ונשפך לנחל ערבה. יש לו אגן ניקוז רחב מאד ולכן גם המים שמגיעים עוצמתיים והמחזה מרהיב! אפשר לראות את השיטפון מהגשר שעובר מעל הנחל או להמשיך מעט דרומה ולפנות מזרחה, לשביל שמקביל לכביש 90 עד הגעה לסוללה שתוחמת את הנחל. עולים לסוללה והנחל נגלה אליכם.
עד כאן הצעות, כדי לטייל בבטחה צריך לחשוב, להערך ולהיות עירניים. אני מזכיר- צניעות!
תהנו!
תעלו תמונות תגיבו לי, ספרו לי מה דעתכם ואם עזרתי!
מחכה לשמוע!
חורף שמח!!
18 תגובות
מקסים שאפו על הדף
כרודף שיטפונות ערכת והסברת יפה.שאפו
רענן שער.
תודה רבה על התגובה רענן היקר,
שמח לשמוע שהיה רלוונטי וטוב 🙂
היי רואי, כתיבה נעימה לקריאה וטיפים שימושיים, תודה רבה!!
תודה רבה יקרה!
שמחתי מאד!
תותח, יופי של מפה ותיעוד! שתהיה לנו עונה מוצלחת ובטוחה
אמן!
תודה על המדריך וההסבר המצוין.
כבר התחלתי לבדוק לגבי מחר בסביבות נחל אוג ופרת.
סופ"ש נעים
מקווהשראית מאז הרבה מים זורמים 🙂
אחלה כתבה ומידע 🙂
תמונות יפהפיות, מפת הנחלים עושה המון סדר וכתוב קצר וקולע
תודה רבה לכם! איזה כיף לראות אתכם כאן 🙂
שימושי, תודה על ההשקעה, רק עשה טובה ותקן ל"הדרו" בשני מקומות 😉
מתקן 🙂
תודה על המדריך רואי 🙂 מאוד שימושי
בשמחה רבה איש יקר!
כתבה מעולה רואי! חידשת – תודה:)
בשמחה רבה איש יקר!
שלום רואי
איך ניתן לקבל מידע בזמן אמת על צפי לשיטפון ואיפה אפשר לראות – יש אתר שמבצע זאת?
רק לעשות את החישוב בעצמך ולהסיק מסקנות. בגלל ריבוי משתנים שמשפיעים על הזרימות, אין אף גוף שמוכן לקחת אחריות על לתת חיזוי מהסוג הזה.